Warsztaty kulinarne w Zespole Szkół NR 2 w Dzierżoniowie

Warsztaty kulinarne w Zespole Szkół NR 2 w Dzierżoniowie

22
0
PODZIEL SIĘ

31 marca 2017 r. w Zespole Szkół Nr 2 w Dzierżoniowie odbyły się dla młodzieży gimnazjalnej Warsztaty Kulinarne przygotowane przez naszych uczestników pod okiem wychowawców. Pokazy gotowania na żywo i przedstawienie szkoły od kuchni to świetny sposób na promowanie szkoły , w tym szkolnictwa zawodowego. W ostatnim czasie szkoły zawodowe nie cieszyło się zbytnim zainteresowaniem, być może taki sposób ukazania kunsztu kucharza zaciekawi na tyle naszych młodych ludzi, że zdecydują się na dalsze kształcenie właśnie w tej szkole widząc perspektywy rozwoju i możliwości zdobycia zawodu pod okiem wykwalifikowanej kadry. Hitem dnia była przygotowana przez gości zupa pokrzywowa, której musieli spróbować wszyscy ( mniam, mniam… ). Polacy jak widać to bardzo zaradny naród, nic się nie zmarnuje . Trzeba dodać, że program nawiązywał do zbliżających się Świąt Wielkiej Nocy i pozostałe potrawy były już tradycyjne czyli jajka nadziewane farszem pieczarkowym, tulipany z jaj, drożdżowe babeczki i schab ze śliwką. Takie wspaniałe potrawy będą przygotowywali nasi uczestnicy, a fachu tego mają szansę nauczyć się w szkole zawodowej. Spora część gimnazjalistów zapewne wybierze właśnie szkołę branżową, bowiem na fachowców stawia nasze społeczeństwo.

Zdjęcia i tekst : Jadwiga Hajduk-Stalica – wychowawca 1-7 HP Dzierżoniów
Zdjęcie nr 1 – goście samodzielnie przygotowują babeczki
Zdjęcie nr 2 – zupa pokrzywowa
Zdjęcie nr 3 – nadziewane tulipany

BRAK KOMENTARZY